http://www.profilesslovenia.si/images/default-source/Blogs/employmentv2.jpg?sfvrsn=0
  • Komunikacija

Alternativne metode zaposlovanja, ki jih ne smete spregledati

 

Živimo v času velikih sprememb, ki se dogajajo vsepovsod okoli nas. Biti v koraku z časom je danes za uspešno poslovanje bolj pomembno, kot kadarkoli prej, zato je eksistenčno, da smo pripravljeni na spremembe. Predstavljamo vam alternativne metode zaposlovanja, ki bodo krojile področje selekcije in razvoja kadrov v prihajajočih letih.     

KAJ BOMO OCENJEVALI IN KATERE METODE BOMO IZBRALI?

To sta dva ključna vprašanja, na katera si moramo odgovoriti pri ocenjevanju talenta, selekciji in razvoju kadrov. Odgovor na prvo vprašanje je odvisen od zahtev delovnega mesta. Spretnosti in znanja, ki jih potrebuje nevrokirurg se precej razlikujejo od tistih, ki jih potrebuje dober odvetnik. Vseeno pa moramo upoštevati tudi nekatere univerzalne značilnosti, povezane z učinkovitostjo zaposlenih, ne glede na njihovo vlogo ali delovno mesto v podjetju.

3 ZLATA PRAVILA ZAPOSLOVANJA

I. Pomembno je, da se osredotočimo na tiste kandidate, ki se hitro učijo, imajo dobro presojo, spretno rešujejo probleme in kažejo potencial, da bodo sposobni svoje delovne obveznosti uspešno opravljati. 

II. Presoditi moramo, kateri kandidati imajo največjo željo za opravljanje tega dela in koliko truda, znanja in energije so pripravljeni vložiti.

III. Ujemanje kandidata z nadrejenim in timom.

Te tri kritične dimenzije se močno povezujejo z zaposljivostjo in poklicnim uspehom takšnih kandidatov. Prvo pravilo se nanaša na miselne sposobnosti, radovednost in stil odločanja. Drugo na motivacijo in ambicije. Tretje pravilo pa se nanaša na čustveno inteligenco, socialne veščine in osebnostne lastnosti.

 

"Zaposleni, ki so pametnejši, spretnejši, prijaznejši in bolj učinkoviti kot njihovi vrstniki, so vedno iskani."

 

3 ALTERNATIVNE METODE ZAPOSLOVANJA

V zadnjih šestih letih je bilo pri prepoznavanju talentov veliko novosti, predvsem zaradi digitalne revolucije in razširjenosti pametnih telefonov. Čeprav je veliko teh metod še v procesu razvoja, si spodaj opisani 3 alternativni pristopi novodobnega zaposlovanja zaslužijo vaše pozornosti.

Alternativnemetodezaposlovanja

1. Psihometrično testiranje

Nekatere organizacije ocenjujejo uspešnost svojih zaposlenih z merjenjem njihovih vsakdanjih aktivnosti. Veliki klicni centri so pionirji na tem področju – leta in leta beležijo število klicev in zavrnitev, dolžino posameznega klica, čas, ki so ga porabili za odmore,  ipd. Na podlagi takšnih merjenj lahko predvidimo rezultat klicnega centra, prodajne ekipe ali drugega delovnega mesta. Rezultat vsakodnevnega beleženje vseh teh procesov pa je največkrat le zbiranje podatkov, manj pa ukrepanje na osnovi le-teh.  Prav zato organizacije uporabljajo psihometrična testiranja, ki jim s pomočjo algoritmov pomagajo izgraditi profil delovnega mesta, sestaviti uspešen tim ali diagnosticirati človeški potencial v organizaciji. Slednje ima tudi največji potencial za prepoznavanje talentov znotraj  same organizacije. Uspešna mednarodna podjetja kot so Pepsi, Studio Moderna in Novartisanalizirajo podatke najuspešnejših zaposlenih in glede na njihove lastnosti ustvarijo profile delovnih mest. Na podlagi tako pripravljenega profila delovnega mesta  natančno vedo, kakšno osebo potrebujejo za posamezno delovno mesto, zato jim tudi uspe prepoznati in zaposliti vrhunski kader.

ŽELIŠ PREIZKUSITI PSIHOMETRIČNO TESTIRANJE?

Z sodelovanjem v prvi slovenski raziskavi o karizmatičnem vodenju, lahko brezplačno preizkusite psihometrična orodja Profiles International.

KLIKNI TUKAJ IN SODELUJ V RAZISKAVI!

2. Spletno zaposlovanje

Podjetja uporabljajo različne algoritme, ki ocenjujejo posameznikove spletne aktivnosti, glede na te aktivnosti pa določijo stopnjo ustreznosti kandidata glede na delovno mesto. Nedavne raziskave kažejo, da ta metoda ocenjevanja preko spleta pomaga delodajalcem določiti IQ in osebnostne lastnosti s 50% natančnostjo znanstveno potrjenih testov. Digitalne stopinje kandidatov vsebujejo podatke, ki so jih ocenjevani namensko ustvarili ali priredili (Linkedin – endorsements, recommendations), prav tako pa beležijo vaše komentarje, fotografije in posnetke, ki so jih objavili vaši sodelavci, prijatelji in znanci, stranke in celo družina. Na trgu se pojavljajo tudi nova podjetja kot je reputitaion.com, ki pomagajo ljudem nadzorovati ali očistiti njihov spletni ugled. Jasno je, da »spletno vohunjenje« ni ravno najbolj etično, je pa učinkovito. Organizacije pa se morajo zavedati, da lahko zbirajo samo tiste podatke, ki so javno objavljeni na spletu, brez poseganja v posameznikovo zasebnost.

3. Igrifikacija

Igrifikacija pomeni ustvarjanje zabavnih IQ in osebnostih testov, kateri so prijetnejši od tradicionalnih ocenjevalnih orodij, ki so lahko obsežna in dolgočasna. Sodelujoči rešujejo uganke polne izzivov in na takšen način pridobivajo točke in značke. Z brezplačnimi in zabavnimi spletnimi testi, ki omogočajo takojšno povratno informacijo o kandidatih, lahko podjetja pritegnejo na tisoče zainteresiranih testirancev. Ikea in Deloitte sta eni izmed redkih globalnih podjetij, ki se sklicujeta na igrifikacijsko ocenjevanje za prepoznavanje talentiranih kandidatov. Razvijalci teh metod imajo še kar nekaj dela, da ločijo »zabavo« od »ocenjevanja«. Takšni testi so v primerjavi s tradicionalnimi kadrovskimi vprašalniki tudi dražji in težji za izvedbo in interpretacijo. Kljub temu, se delodajalci za takšne metode ocenjevanja zelo zanimajo, saj jim pomagajo ustvariti večji bazen kandidatov in prepoznati več ljudi z velikim potencialom. Na takšen način pa samo delovno mesto promovirajo kot zabavno, kar pritegne veliko še večje število kandidatov.

 

Alternativnemetodezaposlovanja

Avtor

TimLubej
Tim Lubej
CMO at Proficio Group

Vaš komentar

Zadnje objave

delo od doma_marec2020
  • Vodenje
10

Nekateri potrebujejo virtualno jutranjo kavo

Iris Kaiser
Iris Kaiser
HR svetovalka / psihologinja
26.03.2020
epidemija_marec2020
  • Medosebni odnosi
5

Ko se bomo vrnili v normalna življenja …

Iris Kaiser
Iris Kaiser
HR svetovalka / psihologinja
26.03.2020
ka_dec18

Kako se zaposleni soočajo s spremembami?

anita
Anita Čolić
HR Business Consultant

Prijavi se na e-Novice

Profiles International Slovenija | Telefon: 080 22 29| Pišite nam

KADROVSKE STORITVE d.o.o.  Beloruska ulica 7, 2000 Maribor

 

Politiko zasebnosti lahko najdete tukaj